Jaarverslagen

Ik heb alleen een 'gesloten' pdf van de accountant gekregen, wat nu?
Geen probleem. Hoewel het aanleveren van een excel- of wordbestand efficiënter is, kan ik ook uit een gesloten pdf de cijfers kopiëren.
Ik heb de cijfers opgemaakt in Keynote. Wat nu?
Keynote is een (gratis) Mac-spreadsheet. Het is geen probleem de cijfers om te zetten naar Excel en vervolgens naar Indesign.
Ik wil mijn jaarverslag op issuu.com zetten, wat nu?
Dat is geen probleem. Issuu is een platform waar veel bedrijven hun digitale versie van gedrukte exemplaren op kunnen zetten. Op issuu.com kan je jaarverslag (en elke andere publicatie) staan als het wordt aangeleverd als pdf. Dat regel ik.
Ik heb een BV. Moet ik een jaarverslag maken?
Veel bedrijven moeten een jaarrekening en -verslag deponeren bij de KvK. Bijvoorbeeld bv's, nv's en coöperaties. Ook stichtingen en verenigingen met een onderneming die een bepaalde omzet per jaar hebben gehaald. Eenmanszaken hoeven geen jaarrekening te deponeren. Meer informatie vindt u bij de Kamer van Koophandel.
Ik wil geen andere of nieuwe vormgeving voor mijn jaarverslag of jaarrekening. Alleen andere tekst en cijfers. Wat nu?
Geen probleem, ook als je al een vormgeving of concept hebt maak ik met veel plezier het nieuwe jaarverslag in de aangeleverde stijl.
In mijn vorige jaarverslagen slopen tijdens de opmaak weleens fouten. Reken jij alles na?
Ik reken na, wat ik kan narekenen. Dus of totalen en percentages kloppen. Ik kan natuurlijk niet zien of de cijfers zelf kloppen. Het verdient dus de aanbeveling om het concept-verslag, voordat het gedrukt of verspreid wordt ter controle (nogmaals) aan de accountant te laten zien.

Algemeen

Waar kan ik jouw ontwerpen laten drukken?
Alle ontwerpen worden dusdanig afgeleverd dat ze bij elke drukker te drukken zijn. Gewone drukkerijen, of internetdrukkerijen. Sommige internetdrukkerijen hanteren wel andere aanleverspecificaties dan ‘gewone’ drukkerijen.

OaO levert de bestanden (certified pdf’s) altijd in overleg aan.OaO kan ook het drukwerk realiseren. En maakt hierbij gebruik van gerenommeerde drukkerijen. Welke, is afhankelijk van veel factoren, zoals bijv. ontwerp, levertijd en budget.
Ik heb een schets gemaakt in MS Word. Wat nu?
Microsoft Word is een tekstverwerker, en geen opmaakprogramma. Afbeeldingen en tekeningen worden bijvoorbeeld in RGB opgeslagen, wat niet goed is voor drukwerk.
Wat mogelijk is is het Wordbestand op te slaan als een pdf en deze dan te bewerken in bijvoorbeeld Illustrator. Beter is de opmaak in een fatsoenlijk opmaakprogramma te maken, bijvoorbeeld InDesign. OaO kan je ontwerp omzetten naar InDesign, en vervolgens exporteren als c-pdf.
Guerilla marketing. Is dat gevaarlijk?
Guerilla Marketing is bijvoorbeeld het aanbrengen van reclame uitingen in de openbare ruimte, die een illegaal karakter lijken te hebben. Bijvoorbeeld het aanbrengen van eco-graffiti (het schoonspuiten van de stoep door een mal, waardoor het lijkt dat er verf op de stoep zit – in werkelijkheid is de afbeelding zichtbaar doordat de stoep schoner is gemaakt op de plek van de afbeelding).

Ook bijvoorbeeld bepaalde vormen op straat veranderen (een zebrapad veranderen in een zak frites; een abri veranderen in een boodschappentas) is een vorm van guerrilla marketing, OaO kan adviseren of het inzetten van guerrilla marketing haalbaar en wenselijk is, ook heeft zij contact met guerrilla marketing bureau’s.
Wat zijn je tarieven?
Kijk het overzicht van mijn prijzen op de pagina Tarieven. Maar meestal spreken we gewoon vantevoren een bedrag af en maak ik dus een offerte, zodat je nooit voor verrassngen komt te staan.
Verzorg je ook teksten?
Ja.

Logo's/huisstijl

Wat is het verschil tussen RGB, CMYK,  steunkleuren?
CMYK betekent drukkleuren: cyaan, magenta, yellow en zwart. Al het vierkleuren offset drukwerk is opgebouwd uit deze 4 kleuren, als je dat drukwerk bekijkt met een vergrootglas zie je het raster en dat elke kleur is opgebouwd uit (één of meerder van) deze 4. Offset wordt gedrukt op een pers.
 
Digitaal drukwerk bestaat ook altijd uit 4 drukkleuren, alleen het raster is minder ‘netjes’ als bij offset. Digitaal drukwerk wordt geprint. 
 
Steunkleur is een inkt in een bepaalde kleur. Deze kleur wordt dan niet opgebouwd uit 4 andere, maar is één inkt. Zo krijg je scherpere vormen, omdat ze niet gerasterd worden, wat met name in huisstijl (bijv. logo, visitekaartjes) wordt toegepast. Ook is het mogelijk kleuren te gebruiken die met 4-kleurendruk niet kunnen, zoals bijvoorbeeld metallics of fluorescerende kleuren. Steunkleuren worden aangeduid met een nummer en een systeem, bijvoorbeeld PANTONE 134. RGB is een lichtkleur, die computers gebruiken. Sommige kleuren die in RGB worden weergegeven, op een monitor bijvoorbeeld, zijn onhaalbaar om te drukken op papier met offset. Bijvoorbeeld fel blauw, fel oranje. Dit lukt dan wel weer beter met steunkleur.
Ik ben mijn logo kwijt, kunt u het namaken?
In vrijwel de meeste gevallen kan dit. De prijs hiervoor is erg afhankelijk van het oorspronkelijke ontwerp. Stuur mij het logo en ik maak een prijsopgave. Deze is uiteraard vrijblijvend.

PDF

Wat is een certified PDF?
Een certified pdf is een pdf die voldoet aan bepaalde voorwaarden (zoals bijvoorbeeld het niet in zich hebben van RGB-kleuren; afbeeldingen op voldoende hoge resolutie), zodat hij goed gedrukt kan worden.
 
Een certified pdf maken doe je in designsoftware. Eerst exporteren als ‘gewone pdf’, en vervolgens 'certificeer' je hem met bepaalde certificeersoftware.
Je ontwerp wordt alleen gecertificeerd, dus goedgekeurd, als het aan bepaalde technische eisen voldoet.
 
Als een ontwerp wordt aangeleverd als c-pdf ben je er dus eerder zeker van dat het eindresultaat bevredigend is, dan als het geen c-pdf is.
Maar let op! Certified pdf controleert alleen technische zaken! Dus niet op spelfouten, of andere slordigheden, bijvoorbeeld afbeeldingen die half over elkaar heen staan e.d.
Hoe weet je dan of een PDF gecertificeerd is?
Hiervoor bestaat een gratis plugin die je in Adobe Acrobat kunt installeren. Je vindt de link hiernaartoe beneden in de footer van deze pagina, of hier
Ik heb een pdf beveiligd met een wachtwoord dat ik kwijt ben, wat nu?
Helaas... Misschien kan ik wat trucs erop loslaten om de tekst eruit te kopieren, maar beter: zorg dat je de wachtwoorden nooit kwijtraakt. Of sla alleen een pdf met beveiliging op als kopie van het origineel.

Soundscapes

Welke geluidsbestanden lever je aan?
Ik lever geluiden altijd aan als WAF of AIFF (ongecompliceerd, samplerate: 44.100 )(16bits) en MP3. 
Kan je ook live muziek/soundscapes verzorgen?
Ja, voor theaterstukken of andere experimentele performances maak ik ook geluidslandschappen die ter plekke worden gespeeld. Zie bijvoorbeeld hier: [trailer Warm]

Flyers, Folders, Brochures etc

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een flyer, een folder, een leaflet of een brochure?
Een leaflet is hetzelfde als een flyer. Een leaflet is iets wat je 'ergens achter laat'. Een flyer is reclamedrukwerk, ongevouwen, meestal dubbelzijdig. Een folder is, zoals de naam al zegt, een gevouwen ('fold' is Engels voor vouwen) stuk reclamedrukwerk. Het kan één-, of tweemaals, of meerdere keren worden gevouwen. Wordt het tweemaal gevouwen dan spreken we van een drieslag. Een brochure heeft altijd acht of meer pagina's en deze zijn aan elkaar geniet. Of - als het heel veel pagina's zijn - wordt het gebonden.
Waarom moet het totaal aantal pagina's van een brochure altijd deelbaar zijn door 4?
Omdat een brochure (uitzonderingen daargelaten) geniet wordt, moet het totaal aantal pagina's deelbaar zijn door 4. Met een nietje in de rug en een voor- en achterkant heb je namelijk 4 pagina's. Heb je er bijvoorbeeld zes, dan gaat dat niet. Je zou dan een los vel krijgen, wat wel kan, dan heet dat een inlegvel. Maar dat is niet handig, want het vel kan eruit vallen. Het heeft alleen zin als het losse vel op zichzelf staat, bijvoorbeeld een prijslijst bevat, welke vaker wijzigt dan de rest van de brochure.

Digita(a)l(e) (Fotografie) 

Mijn foto's zien er op elke computer of tablet anders uit, wat nu? 
Sla de foto's voortaan op met een profiel, bijvoorbeeld sRGB-profiel.
Mijn camera maakt .jpg's en .cr3's? Wat moet ik met cr3? Of NEF?
CR3 of NEF bestanden zijn RAW-bestandsformaten van resp. Canon en Nikon-camera's. Deze bevatten meer informatie dan je in eerste instantie ziet, dus kan je er meer mee qua bewerken achteraf, in bijvoorbeeld Photoshop. Deze bestanden zijn erg groot. Wil je achteraf niks bewerken, schakel dan het opslaan van RAW-bestanden uit in je camera.

overige items & vragen

Ik wil ballonnen laten bedrukken,  kan dat?
Zeker. Pas wel op dat ze niet uit elkaar knallen.

© Odendaal Art & Ontwerp | maart 2023

Ga naar de inhoud